Fagtema i Klimalåven er økt bruk av norske ressurser

Årets Markens Grøde åpnes av landbruks- og matministeren Geir Pollestad kl. 13.00. Snorklippen tar han sammen med Asgeir Borgemoen, som Klima Østfold har engasjert for å lage et show rundt kildesorteringshengeren! Sammen med fire andre tungvektere fra norsk landbruk er han en del av åpningsprogrammet. Klima Østfold er med i Klimalåven, hvor åpning, foredrag og aktiviteter vil foregå.

Utover ettermiddagen og helgen er det aktiviteter, foredrag og stands i Klimalåven. Bli kjent med mikrolivet i jorda – gjennom mikroskop og kunst, formidlet av Katelyn Solbakk. Kvern ditt eget korn, få din egen kornbok og hils på Klima Østfold, Biogass Oslofjord, Statsforvalteren Oslo og Viken og Treasource. Østfold Bondelag, Haldenvassdraget vannområdet og organisasjonen Kvann er også til stede. Det vil være spennende smaksprøver av «underutnytta matressurser». Ett av hovedtemaene på årets Markens Grøde er økt bruk av norske ressurser. Søkelyset er på de sunne og gode råvarene som ikke engang kommer inn i verdikjeden for mat, og som da heller ikke blir registrert og definert som svinn. Eksempler på dette er verpehøne, innmat, matkorn som går til dyrefôr og frukt som råtner og grønnsaker som blir pløyd ned. Dette ønsker vi å belyse. Dyktige fagpersoner er invitert som kan forklare og gi kunnskap om de skjulte delene av matsystemet.

Programfor klimalåven

FREDAG

Kl. 14.30
Landbruk – og matminister Geir Pollestad

Kl. 14.45
Selvforsyning, beredskapspotensial – og bondens rolle ved Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse. Stortinget har vedtatt å øke norsk selvforsyning til 50 % fra dagens 40 %, hvordan kan dette i tilfelle gjøres? Og hvilken sammenheng er det mellom selvforsyning og beredskapspotensial i tilfelle omlegging til et krisepreget kosthold? Og hvorfor vil det være gunstig å være flest mulig bønder i en slik situasjon?

Kl. 15.15
Underutnytta matressursar på menyen vedMargit Fausko fra Green House

Kl. 15.45–16.15
Pause med buffet – 10 smaksprøver av «tapt mat»

Kl. 16.15
Matkornpartnerskapet ved Amund Dønnum, seniorrådgiver for næringspolitikk og markedsregulering i Felleskjøpet Agri Kl. 16.45: Fra åker til marked, hvordan kan nye og eldre arter og sorter gi spennende muligheter for norske bønder? ved Sveinung Grimsby, forsker i Nofima (30 min.)

LØRDAG

Kl. 11.00
Økonomi i Grøfting ved Lars Kjos, NRL

Kl. 12.00
Kan vi løse landbrukets utfordringer med regenerativ dyrking og fortsatt oppnå god lønnsomhet? ved Dag Molteberg og Edvard Fosdahl

Kl. 13.00
Redusert jordbearbeding – resultater fra felt ved Lars Kjos, NRL

Kl. 13.30
Droner – ny teknologi i landbruket ved Fredrik Klaseie, NLR

Kl. 14:30
Bioressurser til overs fra hus eller gård? Slik lager du kvalitetskompost ved Linda Jolly

SØNDAG

Kl. 12.00
Bioressurser til overs fra hus eller gård? Slik lager du kvalitetskompost ved Linda Jolly

(foredrag i Klimalåven)

KL. 13.00
Markens Grøde – lær og dyrke og lage mat med grønnsaker og urter fra egen hage! Søstrene Marthe og Ida Norderhaug er bokaktuelle og gjester Grøden for å ta deg med på dyrkningsreisen fra jord til bord.

Kl. 14.30
Kunnskap og vern av nytteplanter i Norge ved Guri Bugge Klima Østfold/KVANN

Dette er buffeten du kan spise fra i pausen:

Hele åtte ulike retter, alt med base i tapt mat.

1. Hønsefrikassé
2. Spekemat av kje
3. Hummus
4. Flatbrød av korn med fôrkvalitet
5. Knekkebrød av korn med fôrkvalitet
6. Syltetøy av frukt og bær som ikke er godkjent salgsvare
7. Blodvafler
8. Leverkaker